Lanny och Hanna

Föreläsare: Lanny och Hanna

 
 
 

I fiktionens värld framställs det särskilt begåvade barnet ofta som ett brådmoget universalgeni men med upplevelser och drivkrafter som hela publiken kan känna igen sig i. Det är lätt att få för sig att ”vi har inget särbegåvat barn på vår skola” när ribban framställs ligga på en nivå som få (om några) barn når upp till i verkligheten, där vi istället tenderar att brottas med problematik som fiktionen bortser från.

De två elever som ni kommer få träffa under denna föreläsning ligger båda inom övre delen av det så kallade extremspektrumet (av Skolverkets stödmaterial framgår att extremt begåvade elever utgör mindre än 1% av alla elever), men har ändå behövt öppensinnade pedagoger för att identifieras och få hjälp. Merparten särskilt begåvade elever har mindre iögonfallande egenskaper och förmågor men kan likväl ha stora behov. Samtidigt är det tacksamt att anpassa för de extremt begåvade, då åtgärderna kan komma hela spektrumet till gagn.

LaLannynny är 8 år gammal och går i sjätte klass – så kallad radikal acceleration, där eleven flyttar upp tre eller fler årskurser. Hennes annorlunda behov och förmågor visade sig redan i förskolan och i förskoleklass mådde hon allt sämre då hon förväntades anpassa sig efter en nivå som hon passerat för ett halvt liv sedan. ”Det är enklast för alla så” fick hon höra och önskemål om individanpassning sågs på sina håll som rent provocerande men samtidigt fanns positiva krafter som har gjort stor skillnad för Lanny. Boken som hon under året i förskoleklass skrev, med mycket hämtat från egna upplevelser, finns idag i flera skolbibliotek och har sålts i hundratals exemplar. Lanny har också medverkat i bl.a. TV4s Nyhetsmorgon, DN och SvD för att sprida kunskap om särskild begåvning.

Hanna
Hanna
är 13 år gammal och har upplevt många år av hinder i skolan, med stora effekter på måendet, och hon menar att ”det är svårt och jobbigt, ibland rent plågsamt, att gå i en vanlig skola som särbegåvad”. Idag har Hanna fått flytta upp en årskurs, till åttan, och har äntligen börjat få de förändringar hon behöver för att må bra. Hon känner starkt för att skolan måste anpassas för att fungera även för de särskilt begåvade och för att sprida medvetenhet har hon bland annat medverkat i Skavlan Jr och UR Barnaministeriet. Med utgångspunkt i sin egen skolgång kommer Hanna under Brainchild att berätta vad hon önskar att vuxna i skolan visste om hur det är att vara särskilt begåvad.

 

Mer information:

Tv4 Nyhetsmorgon (2017) ”8-åriga Lanny är särbegåvad – men fick panikångest av skolan”.

DN (2017) ”Särbegåvade Lanny – en vanlig men ovanlig tjej”.

SvD Junior (2017) ”Lanny, 8 år, går med femmorna”.

Legatus Mensae (2017) ”Lanny tillhör den yttersta promillen”.

Aftonbladet Podcast (2021) ”Sveriges smartaste 12 åring”, med Lanny (videoenbart ljud)

Linn-boken – information om boken skriven av Lanny.

SVT Skavlan Jr (2017) med Hanna.

UR Barnaministeriet dokumentär (2016) ”Jag är smartare än läraren”, med Hanna.

UR Tänk till (2021) ”Saker du aldrig vågat fråga nån som är särskilt begåvad”, med Hanna

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *