Litteratur på engelska

Denna sida kommer att fyllas på med information om och recensioner av i första hand engelskspråkig litteratur om särskild begåvning, med prioritering av litteratur som figurerat i Brainchild-sammanhang. Nyast böcker visas överst.

Elish, D. (2011). The school for the insanely gifted. New York: Harper.

Vansinniga äventyr utan djupare porträtt men med stort underhållsvärde och med ett embryo för dagdrömmar om en annorlunda sorts skola.

The school for the insanely gifted är en fantasifull äventyrsroman riktad mot 8-12åringar. Huvudpersonen Daphna Whispers skrev sin första sonat när hon bara var två och ett halvt år gammal och går på den påkostade skola som delar bokens titel.

Skolan grundades av det färgstarka supergeniet och entreprenören Ignatious Black, likt Elon Musk, som startade skolan Ad Astra för sina och kollegors barn.

The school for the insanely gifteds motto är:

Var vansinnigt begåvad!
Arbeta vansinnigt hårt!
Var vansinnigt god!

Ett liknande världsförbättrarideal som Mensa en gång grundades kring. Naturligtvis finns det i bägaren även en stor dos smolk, som leder fram till bokens äventyr. Daphnas mamma har försvunnit och förmodas ha dött under sitt försök att ensam korsa Atlanten med ett dubbelvingat flygplan från andra världskriget. Snart träder även mystiska maskerade män, knasiga uppfinningar och konspirationer in i handlingen.

Som studie av särskilt begåvade barn, deras egenskaper, erfarenheter och upplevelser så ekar det tomt, vilket är synd. Nu kanske karaktärernas liv har förenklats och berikats av en vardag med jämlikar, men de måste ha haft ett liv innan och ha ett liv utanför skolan som skulle kunnat utforskas mer. Psykologiska porträtt och igenkänning står inte i centrum kan konstateras och begåvningsnivåerna som skildras är i många fall verkligen vansinniga karikatyrer.

Även om boken inte utgör någon djupare eller speciellt insiktsfull skildring av vansinnigt (eller särskilt) begåvade barn så är boken utan tvekan underhållande, även för en lagom barnslig vuxen. Att få gå på en skola, med jämnåriga som är lika intensiva och komplexa i huvudet, är en dröm för många särskilt (extremt) begåvade barn. Så det är inte omöjligt att läsandet väcker en del dagdrömmeri, trots sina brister.

Bonus: Den som vill höra mer, ackompanjerat av en vansinnigt klämkäck trudelutt (melodi och text av bokens författare), kan se på denna korta film.
https://www.youtube.com/watch?v=AOypeccvSiY .