Föreläsare: Mona Liljedahl

Introduktion – Pedagogens utmaningar och möjligheter med särskilt begåvade elever

Mona Liljedahl

Fotograf: Anna Ledin Wirén

Föreläsningen tar avstamp i Mona Liljedahls nyligen släppta bok om pedagogik för särskilt begåvade elever och erbjuder första hjälpen – ett pedagogiskt ABC – för verksamma inom förskola och skola, och kopplar till såväl Skolverkets stödmaterial som SKLs handlingsplan.

Även en särskilt begåvad elev behöver stöd och vägledning och kommer inte alltid själv att aktivt efterfråga att bli stimulerad och motiverad. Detta är därför något som skolan måste arbeta medvetet med. Som pedagog är det viktigt att kunna möta behov av holistiskt lärande och inte fastna i traditionell fragmentiserad undervisning som byggs nerifrån och upp. Det är också viktigt att känna igen särskilt begåvade barns varningstecken på uttråkningssyndrom (”boreout”), intellektuell utmärgling och frustration.

Denna föreläsning kommer bland annat att beröra miljöanpassning, stödstrategier, kunskapstestning och inte minst det som Mona framhäver som det mest centrala i arbetet med särskilt begåvade elever, nämligen att som pedagog bära de rätta glasögonen för att se och möta dessa spännande elever.

Ladda ner slides (pdf-format): Brainchild Pro 2017 Introduktion


Mona Liljedahl

Bok Särskilt Begåvade EleverMona är författare till Särskilt begåvade elever, den första svenska boken av sitt slag, riktad mot pedagoger och med ett svenskt utbildningsperspektiv. Just nu skriver hon en uppföljande bok om förskolan, med planerad utgivning våren 2018.

Leg. gymnasielärare i svenska och engelska. Arbetar som speciallärare/specialpedagog vid MediaGymnasiet, Nacka Strand. Konsult för Filurum och författare till Skolverkets ämnesdidaktiska stöd i ämnet svenska för lärare till särskilt begåvade elever (2015). Hämta handledningen här.

Läs mer:

Webbtv-intervju av Skolvärlden (2017) ”Så stöttar du särskilt begåvade elever”. Se här.

Intervju i Dagens Nyheter (2017) ”Särbegåvade barn behöver stimulans för att må bra – så kan läraren göra”. Läs artikel här.

Tv4 Nyhetsmorgon (2017) ”8-åriga Lanny är särbegåvad – men fick panikångest av skolan”. Se här.

Intervju av Gothia Förlag (2017) om särskilt begåvade elever och Monas bok. Läs här.

Intervju i Dagens Nyheter (2016) om särbegåvade/särskilt begåvade elever. Läs artikel här.

Intervju i Lärarnas Nyheters tidning Specialpedagogik om särbegåvade/särskilt begåvade förskolebarn (2016). Läs artikeln här.

Nacka kommuns utvecklingspris Fjädern (2014) för arbetet med att upptäcka särbegåvade elever, sammanfattat i en utvecklingsartikel på Skolporten. Hämta artikeln här.

Blogg: Mona Liljedahl – om särskilt begåvade/särbegåvade elever

Monas föreläsning från Brainchild 2a april 2016, på temat ”Särskilt begåvade tonåringar”, finns att lyssna på här.

En reaktion på “Föreläsare: Mona Liljedahl

  1. Pingback: Särskild begåvning – Erfarenheter och bagage från förskolan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *