Skollagen och Skolverkets stödmaterial – ”Pedagogisk ABC för arbetet med särskilt begåvade barn och elever”
Enligt den nya skollagen har varje skola en skyldighet att stötta och stimulera särskilt begåvade elever. Det innebär att särskilt begåvade elever i alla åldrar och med vitt skilda begåvningsprofiler har rätt att utvecklas kunskapsmässigt utifrån sina egna behov, oavsett skolans organisation. Även förskolans uppdrag anger att barn som behöver mer stöd och stimulans ska få detta.
Men hur gör man?
Föreläsningen erbjuder första hjälpen – ett pedagogiskt ABC – för verksamma inom förskola och skola, utifrån Skolverkets stödmaterial.
Mona Liljedahl
Leg. gymnasielärare i svenska och engelska. Arbetar som speciallärare/specialpedagog vid MediaGymnasiet, Nacka Strand. Konsult för Filurum och författare till Skolverkets ämnesdidaktiska stöd i ämnet svenska för lärare till särskilt begåvade elever (2015). Hämta handledningen här.
Skriver även en bok om särskilt begåvade elever för Gothia Förlag, med planerad utgivning våren 2017.
Läs mer:
Intervju i Dagens Nyheter (2016) om särbegåvade/särskilt begåvade elever. Läs artikel här.
Intervju i Lärarnas Nyheters tidning Specialpedagogik om särbegåvade/särskilt begåvade förskolebarn (2016). Läs artikeln här.
Nacka kommuns utvecklingspris Fjädern (2014) för arbetet med att upptäcka särbegåvade elever, sammanfattat i en utvecklingsartikel på Skolporten. Hämta artikeln här.
Blogg: Mona Liljedahl – om särskilt begåvade/särbegåvade elever
Monas föreläsning från Brainchild 2a april 2016, på temat ”Särskilt begåvade tonåringar”, finns att lyssna på här.
Pingback: Föreläsningar 2016 – Mona Liljedahl