Föreläsare: Anna Arvsten

Hämmande perfektionism och prestationsångest hos särskilt begåvade
(hur det kan ta sig uttryck och hur man kan hantera det)

Arvsten
 Du skulle ju bara börja skolan och lära dig skriva! Du har kunnat allt möjligt länge och nu ska du få lära dig skriva. Besvikelsen är ofantlig när fröken ber dig härma bokstäver. Det är mycket tråkigt eftersom du hade sett fram emot hur du skulle skriva lika vackert som farmor eller så där coolt som graffititexten eller så där mycket och snabbt som pappa. Dina bokstäver ser ut som något mörkt, kantigt och fult. Du vill gråta och du vill snabbt knöla ihop papperet så att du slipper se det. Hemma med dina föräldrar vill du helt enkelt verkligen vägra skriva. Varför ska du behöva det? Det blir bara FULT! – Pedagogen ska hjälpa både dig och dina föräldrar med tips och råd hur man kan råda bot på det. Det är pedagogens jobb precis som att läkaren ger dig penicillin när din kropp behöver det för att bli frisk.

Dina studier har börjat och du har tänkt dig att det ska bli något, men du vet inte riktigt vad ännu, du har sökt /era kurser och vill bli journalist. Alla har mycket höga betyg, du vet att du har kapacitet, men litar inte helt på din kapacitet. Du är aldrig nöjd med det du lämnar in. Du tycker att du borde ha gjort bättre. Du är inte säker på att du förstår hur kursledaren menat att uppgiften ska u1öras. Du har frågat /era gånger och du har också stämt av med dina kursare. De har haft flera olika tankar och tolkningar runt uppgiften. Du sätter dig att spela något på datorn istället, en kompis frågar om ni ska gå på bio, en annan kompis frågar om du vill följa med på fredag och ta något att dricka på något uteställe. Du tackar ja till allt och bestämmer dig för att du inte bryr dig. När det är dags för inlämningen är du inte alls nöjd och inte klar, du sitter uppe natten innan. När du vaknar är du kvar i sängen och sjukskriver dig med den vita lögnen migrän fast du i själva verket har panikångest. – Nu är du vuxen och det finns ingen annan som kan ta ansvar för dig längre. Men såklart finns det hjälp! Det är ditt jobb att hitta vad som passar dig. Expertis finns. Våga fråga och pröva tills du hittar rätt. Var ärlig mot kursledarna, men hur hittar du hjälpen?

 Jag ska med min föreläsning ge åhörarna några olika scenarion och några olika förslag till hjälp för yngre barn, barn, äldre barn och vuxna som känner någon som behöver stöd att använda sina förmågor, noggrannhet och prestationsönskan.

Anna Arvsten, leg. pedagog, förstelärare som varit verksam inom två stora kommuner i Sverige sedan 1996. Har arbetat som lärare i alla årskurser från åk 1-9 i fyra vitt skilda socioekonomiska områden.20 års erfarenhet av att ta hand om klasser med elever som andra tycker är svåra. Mina elever får högre resultat i alla tre kärnämnena, engelska, matematik och svenska vid oförberedda tester än parallellklasser. Jag är läraren som hittar lösningar för varje enskild individ oavsett diagnos eller andra behov utöver normen. Mitt senaste uppdrag går ut på att hantera nyanlända barn som inte kan svenska samtidigt som undervisningen ska bedrivas för alla andra barn på övriga nivåer. Bloggar om psykosocialt arbete i klassrummet, pedagogik, didaktik och metodik.Föreläser och handleder inom skolfrågor med fokus på lösningar och välmående i skolan.

www.utbildningsarsenal.weebly.com
E-post: utbildningsarsenal@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *