Till dig som är barn: Smart, smartare, utanför?

Det finns något som heter ”särbegåvad” (eller ”särskilt begåvad”), som betyder att din hjärna fungerar lite annorlunda än andras. När du får göra något knepigt som du tycker är roligt så kan de vuxna märka det som att du är ovanligt smart. Men om du har lärare i skolan som inte kan göra sina lektioner roliga så kanske de inte tror på att du är smart, för att de tror att man bara är extra begåvad om de ser att man är jätteduktig. Du kanske inte heller själv tror att du är begåvad men känner att du tänker väldigt annorlunda än dina klasskompisar. Det kan vara jobbigt.

Är det något fel på mig?

Ibland har läraren, eller någon annan vuxen, märkt att du är smart men blir arg på dig för att du ändå inte förstår saker likadant som de andra eleverna och du kanske inte jobbar lika bra i skolan som de andra gör. När du tycker att skolan är jättejobbig och tråkig så kanske du stör och är bråkig. Eller så tycker du att det är mycket roligare att tänka och fantisera inuti ditt eget huvud än att göra skolarbete, leka och prata. Men det är inget fel på dig och det finns andra som fungerar som du.

Varför är det inte lätt att vara smart?

Många människor tror att det bara är lätt att vara smart, för att man då lättare kan förstå saker, men ofta är det precis tvärtom. De som är normalsmarta är olika varandra men de tänker ändå tillräckligt lika för att de ska ha lätt att leka, prata och lära sig tillsammans. De som är ganska vanliga är väldigt många och därför blir det jobbigt att vara annorlunda. Läraren pratar så att nästan alla i klassen lär sig och tycker det är rätt så roligt och då känner sig läraren duktig. Men hade läraren haft en klass där nästan alla var som du är och det bara fanns en enda vanlig elev, då hade alla förstått att det inte är dig det är fel på.

Hur fungerar ett särbegåvat huvud?

Det kan vara skönt att läsa om hur det kan kännas och fungera i huvudet när man är särbegåvad. Alla fungerar inte exakt likadant, så några saker kanske du inte alls tycker stämmer. Men om du känner igen dig i mycket så kanske det kan hjälpa dig att förstå dig själv mer än vi som nu är vuxna och särbegåvade gjorde när vi var lika gamla. Mest av allt ska du veta att du är inte ensam och det är inte fel på oss bara för att vi inte är lika många som alla andra.

Jag tänker så mycket

Det finns många saker som din hjärna kan göra som gör dig smart. Du kan se och märka mer än andra barn gör för att din hjärna hela tiden letar efter intressanta saker runt omkring dig. Din hjärna kan också hela tiden tänka jättemånga tankar och idéer om allt möjligt utan att det behöver vara en skoluppgift som någon gett dig. Dina tankar kan komma när som helst och vara så intressanta och roliga att de får dig att glömma det du höll på med en liten stund. Personer med hjärnor som fungerar på det sättet har gjort att människor har kommit på fantastiska uppfinningar och lärt sig massor om hur universum fungerar.

Jag gillar inte skolan

I skolan så känns det ibland bara jobbigt att ha en särbegåvad hjärna. Om den inte får arbeta med något tillräckligt roligt och knepigt så kommer hjärnan inte att må så bra och kommer att skrika efter något annat att pyssla med. Du kanske inte kan sitta stilla och stör istället alla andra i klassrummet. Allt kanske känns så jobbigt och tråkigt att du lätt blir jättearg och får utbrott. Det kan också vara så att du hela lektionen tittar ut genom fönstret och fantiserar och tänker på helt andra saker än det som läraren pratar om. När något blir fel eller någon blir arg så förstår många barn och vuxna inte när du försöker förklara. Att inte kunna berätta sina tankar så att andra förstår dem kan göra att det känns extra ensamt.

Extra tråkigt har du när läraren tycker att du ska göra jättemånga uppgifter som nästan är likadana eller vill att du ska göra saker som du redan kunnat länge. Att behöva skriva mycket med penna gör allt ännu jobbigare. Du känner att det är mycket svårare att lära dig något om du inte först får reda på vad du kan ha för nytta av det du ska lära dig. Dessutom vill du inte bara komma ihåg saker utan verkligen förstå dem ordentligt.

Jag är ensam

Särbegåvade som hamnar med rätt kompisar kan vara väldigt omtyckta för att de kommer på många roliga saker, har bra fantasi och kan mycket. Har du sådana kompisar så ska du vara rädd om dem och kom ihåg att även om de inte förstår allt så kan de ändå tycka jättemycket om dig.

Tråkigt nog har inte alla särbegåvade haft den turen och kanske känner du att det är svårt att hitta vänner och att leka och prata med klasskompisarna så att alla tycker att det är roligt.

Jag känner mig annorlunda

Andra barn verkar inte behöva tänka så mycket för att passa in men för dig är det jättejobbigt. I skolan finns det ibland också barn som mobbar de som är annorlunda. De skulle inte våga mobba någon som är som alla andra och som är kompis med alla, för då skulle hela klassen tycka att de var jättedumma.

Även om ingen mobbar dig så kan det kännas som att klasskompisarna tycker att ditt sätt att vara på är sämre än deras sätt att vara på. Någon kanske sagt till dig att du är stirrig och att du pratar för snabbt och för mycket. Kompisarna kan också tycka att du pratar med svåra ord och ställer konstiga frågor på lektionerna. Saker som andra barn tycker är jätteviktiga, som vilka kläder man har på sig, tycker du inte alls är lika viktigt.

Vad kan man prata med andra om?

Det känns jobbigt när du tycker något är jätteintressant och roligt men ingen annan tycker det. De kanske inte förstår eller bara inte vill lyssna. Många saker som de andra barnen tycker om att prata om känns inte alls lika kul för dig. Ibland börjar ditt huvud också tänka en massa samtidigt som du pratar med någon och då kanske du inte hörde allt de sa. För att få känna dig som ett av barnen i gruppen så försöker du ibland att vara mer som de är, men det är svårt och det känns ledsamt att inte känna dig lika omtyckt när du är den du är på riktigt. Hur mycket du än försöker så lyckas du inte heller vara riktigt som alla andra.

Varför behöver jag vara ifred ibland?

Många barn tänker bara på vad kompisarna säger men du märker hur de säger saker och hur de gör med ansiktet och kroppen när de säger det, så du förstår vad de egentligen tänker men inte säger. Det kan göra att du ännu mindre känner dig så omtyckt som du skulle vilja. När du märker, ser, hör och tänker mycket mer än de andra barnen så blir du väldigt trött i huvudet och måste få vara ifred en stund. Det tycker andra är konstigt och läraren låter dig inte alltid sitta i lugn och ro när du behöver det.

Finns det fler som är som jag?

Du kanske har haft det så jobbigt med andra barn att du börjat trivas bättre helt själv, men egentligen har du bara inte träffat någon som är som du. När du går i skolan så har du samma människor runt omkring dig varje dag och det är inte så många människor. Särbegåvade är väldigt ovanliga och låtsas ofta vara helt vanliga, så det är inte många som hittar en annan särbegåvad att ha som bästis när de är skolbarn. Om det går många år utan att du träffar någon som tänker som du så kännner du dig väldigt ensam och konstig. Därför är det jättebra att gå med i Filurums facebook-grupper (se här), där du kan lära känna andra som har en liknande hjärna. Be dina föräldrar att gå med i Filurums föräldragrupp, så kan de också hjälpa dig att åka på träffar och läger för särbegåvade.

Om du träffar tio vuxna som är särbegåvade så hade nio av dem jättejobbigt i skolan när de var barn. Ofta känner också särbegåvade barn att de hellre skulle vilja vara lagom begåvade och fungera som de andra i klassen. Det kan vara jobbigt att vara särbegåvad, men du ska vara stolt om du är det! Även om det är jobbigt så är du också ovanligt stark och klarar av mer än du tror.

Fortsätt kämpa och försök förstå dig själv och andra bättre och bättre, samtidigt som du försöker hitta andra särbegåvade barn att lära känna, så kommer du förr eller senare förstå att särbegåvad kan vara ett väldigt roligt sätt att vara annorlunda på.

/CJ

(texten finns även i en version för äldre tonåringar)