Fritidsaktiviteter

Nedanstående organisationer presenterar sin verksamhet med start kl. 11:45 i hörsalen. Var och en kommer att hålla en kort presentation, följt av publikens frågor, innan nästa organisation tar vid.

Kemiklubben

På Kemiklubbens träffar, på Stockholms Universitet, får särskilt begåvade barn lära sig mer om kemi. Vi lyssnar till föreläsningar av kemiprofessor Sven Hovmöller och vid några tillfällen kommer även Nils-Erik Nylund från Kemilärarnas Resurscentrum och visar experiment. Alla barn och unga är välkomna att delta oavsett ålder och inga förkunskaper behövs. Nivån varierar lite beroende av tema, men högstadie-universitetsnivå. Kontakt: anne.p.smitt@gmail.com

Brainpool

Brainpool är en medlemsklubb för särskilt begåvade unga, 13-19 år. En plattform för att mötas, få inspiration, tänka fritt och utveckla sin fulla potential tillsammans med visionära företag. Vill uppmuntra den unika förmågan att se och förstå komplexa sammanhang, starka intresseområden, intresset för vårt samhälle och lyfta fram våra olikheter. Vi tror på framtidens talanger och bygger spännande relationer med arbetsmarknaden.

Brainpool möter ”goda förebilder” som skapat sitt eget utrymme för kunskap och sin egen väg i samhället. Bland annat en föreläsningsserie på Handelshögskolan i Stockholm med Micael Dahlén som värd. Vi besöker också olika företag som berättar om sin verksamhet och olika yrkesroller. Brainpool förmedlar också biljetter till och besöker gemensamt olika event inom affärsvärlden som visar olika möjligheter och inspirerar i yrkeslivet. Facebooksida

Unga Fysikers Världstävling (IYPT)

Inom Unga Fysikers Världstävling (IYPT) får elever i gymnasieålder, med särskilt intresse och begåvning för fysik eller teknik, möjlighet att syssla med forskning på riktigt, genom att bli en del av en forskargrupp och arbeta tillsammans med fysiker, forskare och ingenjörer, för att lösa obesvarade gåtor inom fysik. Som elev får du ditt eget projekt som du arbetar med under ett år, tillsammans med en forskningsmentor och får lära dig forskningshantverket. De bästa i landet får visa upp sin forskning för en expertpanel och resa iväg för att representera Sverige internationellt. Många f.d. elever är idag forskare på platser som Oxford, Cern och Stanford. Är du också morgondagens forskare? Se mer information på www.iypt.se eller kontakta jakob@lavrod.se .

Hello World!

Hello World! är en ideell allmännyttig förening som har som syfte att få fler barn och unga intresserade av programmering och digitalt skapande. Vi strävar efter att ALLA barn och ungdomar ska få möjlighet att testa på digitalt skapande oavsett kön eller socioekonomisk bakgrund. Detta gör vi bland annat genom subventionerade avgifter och stipendier som finansieras av våra partners. Vår målsättning är att det ska vara 50/50 killar och tjejer både bland deltagare och ledare. På söndagar håller vi meetups i Stockholm, Göteborg och Växjö där evenemangen leds av studenter från KTH, Chalmers och Linnéuniversitetet. På somrarna har vi läger där man kan kombinera digitalt skapande med andra typer av aktiviteter såsom ridning, musik, konst m.fl. Läs mer på www.helloworld.se och kontakta oss gärna om du har frågor.

Astronomisk Ungdom

Astronomisk Ungdom är ett ideellt ungdomsförbund med syfte att främja intresset för astronomi och rymdfart bland unga i Sverige. Vi anordnar varje år ett flertal astronomiläger för barn och ungdomar med rymdintresse; från Kiruna i norr till Malmö i söder. Dessutom arrangerar vi rymdtävlingar och delar ut stipendier till de som utmärker sig lite extra. Varje sommar har gymnasieelever också möjligheten att delta i våra Rymdforskarskolor, vilket är sommarforskarskolor i astronomi och rymdteknik för begåvande ungdomar som är nyfikna på en framtid som astronom eller rymdingenjör. Astronomisk Ungdom har idag ca 4300 medlemmar och ca 50 medlemsföreningar över hela landet. Medlemskap är helt gratis.
Läs mer på https://www.astronomiskungdom.se.

FIA och NEO

FIA är en grupp för tjejer i ca-åldern 10-14 som ses ca en gång/månad med olika teman varje gång, med den gemensamma nämnaren att de ska stärka tron på sina egna resurser och personligheter. Kontakt: fiatweens@gmail.com

NEO är en grupp för särbegåvade kids i Stockholmstrakten åldern 10-14 år som definierar sig som killar (och deras föräldrar). Syftet: att skapa kontakter, aktiviteter och nya kompisar och kul tillfällen att ses och bara vara som man är. Kontakt: fiatweens@gmail.com